De doorloopsnelheid
In voorgaande weken hebben we gesproken over de twee meest essentiële variabelen die de smaak van de koffie bepalen: de malingsgraad en de gebruikte hoeveelheid koffie. Vandaag zullen we ingaan op een variabele die iets subtieler is maar zeker niet onbelangrijk, de doorloopsnelheid van de koffie. Zoals we weten van de slow coffee kan het een wezenlijk verschil in smaak geven wanneer een koffie langzamer of sneller opgeschonken wordt. Hetzelfde geldt voor Dutch Coffee. Daarom zullen we in dit blog uiteen zetten wat de invloed van de doorloopsnelheid is.
Het doel van het zetten van de perfecte Dutch Coffee is om het volle smaak en aroma van de gebruikte koffie mee te krijgen in de gezette koffie. De lastigste smaken om mee te krijgen in de koffie zijn de fruitige smaken. Deze vallen snel weg wanneer de koffie ook maar een klein beetje te fijn gemalen is of wanneer er simpelweg te veel koffie gebruikt wordt.
Zoals aangegeven in het blog over de malingsgraad zetten wij vaak eerst een zeer grof gemalen pot Dutch Coffee om op zoek te gaan naar het fruitige smaakprofiel van de boon. Vervolgens gaan we grover malen maar proberen we de fruitige smaken wel te behouden. Wanneer de fruitige smaken wegvallen kan het zijn dat de koffie te langzaam door is gelopen. Een langzamere doorlooptijd geeft een zwaardere extractie waarin de zwaardere tonen uit de koffie op de voorgrond neigen te komen.
Stap voor stap naar de juiste doorloopsnelheid
Wij volgen de volgende stappen om de ideale doorloopsnelheid te vinden voor een Dutch Coffee extract.
- Start met het uitzoeken van het fruitige smaakprofiel van de koffie door een lichte zet te zetten. Als je een shortcut wilt nemen kun je natuurlijk altijd de smaakbeschrijving op het pak lezen, maar houd er dan wel rekening mee dat dit smaakprofiel niet noodzaakelijkerwijs tot uitdrukking komt in een Dutch Coffee. Deze koffies worden immers warm geproefd wat een heel andere smaakervaring geeft.
- Vervolgens zakken we terug naar een maling rond de 6,5 uit 9. Deze laten we doorlopen met een druppelsnelheid van 4 druppels per 10 seconden. Deze maling is onze baseline, hier halen we meestal de beste balans uit.
- Proef nu de koffie. Als deze te bitter is en alle fruitige tonen verdwenen zijn is deze maling alsnog te fijn. Is hij juist heel fruitig maar mist hij body, dan is de maling te grof.
- Op het moment dat de juiste maling is gevonden is het tijd om aan de doorloopsnelheid te sleutelen. Wanneer de fruitige smaken niet terugkomen in de koffie mag de doorloopsnelheid opgevoerd worden. Is dit niet mogelijk doordat er water boven op de koffie blijft staan? Dan mag de malingsgraad iets omhoog. Start dan weer met een doorloopsnelheid van 4 druppels per 10 seconden. Als de koffie juist te fruitig is mag de doorloopsnelheid iets omlaag.
Op deze manier kun je stap voor stap op zoek gaan naar de ‘sweet spot’ van de gebruikte koffie. Dit is altijd een mooi moment en eentje die je natuurlijk graag niet voor jezelf wilt houden. Deel deze dus met andere koffie afficionados (zoals wij)! Wij zijn je hier altijd erg dankbaar voor en delen jullie kennis graag met andere Dutch Coffee liefhebbers!
Nog een laatste punt van aandacht waar rekening mee gehouden dient te worden is dat de koffie wanneer deze eenmaal opgevangen is in de karaf begint op te warmen. Het mag dus voor zich spreken dat wanneer het 32 graden is in de kamer waar het apparaat staat een doorloopsnelheid van 8 uur de koffie niet ten goede komt.
We hopen dat dit blog jullie weer een stap dichter naar het zetten van de perfecte Dutch Coffee heeft gebracht. Deel graag je bevindingen met ons via een emailtje of in een reactie onder dit bericht, we vinden het altijd mooi om van jullie te horen.
Gegroet!