Dutch Coffee tutorial
Stap voor stap naar perfectie
De Dutch Coffee tutorial: Zet de ultieme pot Dutch Coffee
Alhoewel het zetten van de beste koude koffie nog steeds erg eenvoudig is, verdient het proces iets meer liefde en nauwkeurigheid dan uw reguliere pot koffie. Om er voor te zorgen dat ook u kunt genieten van de heerlijkste koffie met de perfecte smaak van de door u geselecteerde bonen, adviseren wij u onderstaande stappen in onze Dutch Coffee tutorial te volgen. Er zijn 5 belangrijke factoren waar u rekening mee moet houden bij het zetten van uw Dutch Coffee ice drip coffee. De hoeveelheid water, de hoeveelheid ijs, de hoeveelheid koffie, de maling van de koffie en de druppelsnelheid.
Stap 1: Het uitzoeken van de perfecte koffieboon
Start met het uitzoeken van de perfecte koffieboon. Laat u hierbij leiden door uw eigen smaak, onze selectie van vers geroosterde bonen die zich perfect lenen voor de volste Dutch Coffee, of laat u inspireren door uw lokale koffie handelaar.
Stap 2: Het in gereedheid brengen van uw Dutch Coffee maker en de juiste koffiemaling
De tweede stap is het plaatsen van het herbruikbare bodemfilter in het koffiereservoir. Hiermee voorkomt u dat er koffiegrond in uw Dutch Coffee-maker terecht komt. Hierna vult u het middenreservoir met versgemalen koffie. Vanzelfsprekend geeft meer koffie een sterkere koffie, maar als richtlijn kunt u uitgaan van 9 gram koffie per 100 gram ijswater. Voor een ideale bevochtiging van uw koffiegrond is een maling aanbevolen die tussen grof en medium grof in ligt. Meer over de perfecte koffiemaling leest u hier. Bovenop uw maling plaatst u een papieren topfilter dat een verdere gelijke doorstroming van uw koffie bevordert. Dit filter vooraf bevochtigen helpt hierbij.
Stap 3: Het vullen van het topreservoir van uw Dutch Coffee maker
Het water en ijs plaatst u in het topreservoir van uw Dutch Coffee maker. Houd hierbij als richtlijn aan om iets minder dan 90g ijswater te gebruiken per 10g koffie voor een medium sterke zet. Uiteraard varieert de ideale verhouding ijs en water bij verschillende kamertemperaturen. De richtlijn is dat het water tot het laatste drupje koud moet zijn (max 7 graden Celsius) om te voorkomen dat de koffiegrond te warm wordt en gaat oxideren. Bij een kamertemperatuur van 20 graden Celsius en een doorlooptijd van 6 uur is dit ongeveer 50/50 water en ijs. Bij een warmere kamer of een langzamere doorlooptijd is meer ijs nodig.
Stap 4: Het instellen van juiste druppelsnelheid van uw Dutch Coffee maker
De laatste belangrijke factor is de druppelsnelheid van uw Dutch Coffee-maker. Deze stelt u in met de stelkraan onder het topreservoir. Streven is om een druppelsnelheid van 4 druppels per 10 seconden aan te houden. Houd hierbij rekening met het feit dat door de veranderende waterdruk een vol reservoir sneller druppelt dan een halfvol reservoir. Soms bent u niet in de gelegenheid om af en toe te kijken omdat u bijvoorbeeld de Dutch Coffee maker ‘s nachts laat lopen. U kunt dan de druppelsnelheid bij aanvang rustig verdubbelen tot 8 druppels per 10 seconden om te voorkomen dat het water niet helemaal doorloopt.
Stap 5: Voorkom oxidatie van uw Dutch Coffee
Het spreekt voor zich dat u geen koffie zet met ijswater om de koffie vervolgens op de laten warmen in uw bodemreservoir. Zet de koffie wanneer deze klaar is dus zo snel mogelijk in een luchtdichte container in de koelkast. Bent u lang van huis dan kan het lonen om het bodemreservoir in een bakje met wat (geschaafd) ijs te plaatsen. Zo blijft uw koffie een langere tijd ijskoud. Eenmaal luchtdicht in de koelkast is de koffie ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast. Net zoals bij een goede wijn wordt de smaak na een aantal dagen rijpen zelfs een stuk voller en aangenamer. De piek zit op ongeveer vijf dagen, en hoewel de koffie daarna nog gewoon drinkbaar blijft wordt de smaak wel snel minder.