Dutch Coffee vs Cold Brew coffee

De namen Cold Brew coffee en Dutch Coffee worden nogal eens door elkaar heen gebruikt. Technisch gezien is dit incorrect.  Het gaat immers om twee heel verschillende zetmethoden die, hoewel ze aan elkaar gerelateerd zijn, een heel andere smaak aan de koffie geven. Daarnaast zijn er vaak verwarringen tussen verschillende vormen van koud gezette koffie die nodig recht gezet moeten worden. Lees hieronder meer over elke methode.

Cold Brew coffee

Cold Brew coffee is een manier van koffiezetten waarin gemalen koffie vermengd wordt met koud water wat dan in een afgesloten container 12-24 uur blijft staan. Hierna wordt het water-koffiemengsel gefilterd. Dit kan in elke maatbeker of andere afsluitbare container. Vaak wordt een French Press gebruikt om daarna de koffie gemakkelijk te filteren, maar er zijn ook gespecialiseerde systemen als de Toddy Cold Brewer beschikbaar waar een filter in is ingebouwd. Cold Brew coffee is een goedkope en eenvoudige manier om toch een koude koffie te zetten en het is makkelijk om op grote schaal te produceren. Veel bedrijven die voorverpakte Cold Brew coffee aanbieden, zelfs degenen die hun product als Dutch Coffee aanprijzen, zetten hun koffie op deze manier.

Dutch Coffee

Bij Dutch Coffee wordt ijswater heel langzaam over de koffie heen gedruppeld. Een Dutch Coffee is zonder de juiste apparatuur dan ook een stuk minder eenvoudig te zetten dan een Cold Brew. Er zijn gespecialiseerde apparaten voor nodig en het zetten ervan vereist wat meer souplesse dan simpelweg je koffie in een bak water gooien. Toch zijn er erg goede redenen om deze extra stap te zetten. Veruit de belangrijkste redenen zijn de smaak van de koffie en de efficientie van het proces. Doordat in een Dutch Coffee maker zeer koud water zich drup voor drup langzaam een weg baant door de koffie neemt deze veel meer smaak in zich op en blijven onwenselijke tonen uit de koffie achter. Dit komt doordat het water bij een immersiemethode verzadigd raakt en het vermogen om meer smaken uit de koffie op te nemen afeemt. Bij een Dutch Coffee heeft elk druppeltje, van begin tot eind, maximaal vermogen om smaak op te nemen. Hierdoor worden zelfs de meest complexe aroma’s geextraheerd en krijgt Dutch Coffee zijn bekende complexe smaak.  Een Dutch Coffee is niet de snelste manier om een kopje koffie te zetten, maar het gaat wel sneller dan een Cold Brew. Waar sommige Dutch Coffee makers in vier uur al een pot kunnen zetten zal een Cold Brew zeker 24 uur duren voordat de koffie een vergelijkbare sterkte heeft.

Overige koude zetmethoden

Voor de volledigheid maken we de lijst met benamingen van koude zetmethoden graag af. De French Press method is een Cold Brew waarin de koffie met koud water in een French Press gedaan wordt om het filteren te vergemakkelijken. Dit is verder precies gelijk aan een Cold Brew. De Toddy Cold Brewer, een Amerikaans Cold Brew station zet ook een Cold Brew maar heeft al een filter ingebouwd waardoor de koffie meteen gedronken kan worden na de zet. Kom je een Ice drip coffee of Kyoto drip coffee tegen? Dan heb je geluk, want dit zijn andere benamingen voor Dutch Coffee!