De geschiedenis van Dutch Coffee

Alles over Dutch Coffee

The Dutch Connection

Binnen de rijke geschiedenis die de verspreiding van koffie over de wereld kent is vanaf het begin een grote rol weggelegd voor Nederland. Yemen, waar koffie na verspreiding vanuit Kaffa werd geteeld, probeerde de verspreiding van koffie tegen te gaan door een verbod op te leggen op de uitvoer van vruchtbare koffiebessen. De Nederlanders omzeilden dit in 1616 door simpelweg volledige planten vanuit Mocha weg te schepen. De meegenomen koffieplanten werden uiteindelijk verspreid naar Malaba in India waar de eerste Nederlandse koffieplantages een feit werden. In 1699 werden ook planten verscheept naar Batavia, toenmalige hoofdstad van het huidige Indonesië, om de productie van koffie verder uit te kunnen bouwen. Na enkele jaren was Nederland met haar kolonies uitgegroeid tot de grootste koffie leverancier van Europa.

De geschiedenis van Dutch Coffee in Azië

Waar in Europa de koffie vooral warm gedronken werd, zetten de Nederlandse handelaren in de “Oost” de koffie met koud water om deze houdbaar te maken voor de lange scheepsreizen en om af te koelen in het tropische klimaat. Op deze manier hebben zij koffie geïntroduceerd in Korea en Japan, waar deze manier van koffie zetten tot op de dag van vandaag bekend staat als Dutch Coffee (ダッチ・コーヒー – dacchi kōhii en “더치커피” – deochi keoppi).

Hoewel ook Noordoost-Azië de moderne snelle koffietrends niet geheel heeft kunnen ontlopen, hebben de volle rijke smaak van Dutch Coffee en de sierlijke Dutch Coffee makers de harten van de Koreanen en Japanners opnieuw veroverd. Op nagenoeg elke straathoek in Seoul druppelt Dutch Coffee, en ook in Japan (met name in Kyoto, waardoor Dutch Coffee soms ook als Kyoto Coffee bekend staat) is een Dutch Coffee-maker een bekend fenomeen.

De Koffie Renaissance

De heropleving van de “wijn onder de koffie” bleef gelukkig niet beperkt tot Azië. Ook in Australië en de Verenigde Staten weten echte koffieliefhebbers Dutch Coffee te vinden, soms onder de namen Cold Brew of Ice Drip Coffee. Het past perfect in de “third wave”, de herontdekking van traditionele manieren van koffie zetten waarbij de natuurlijke rijke smaak van koffie centraal staat en er weer de tijd genomen wordt om echt van koffie te genieten.

Deze trend komt nu eindelijk ook in Europa aan. De echte liefhebber neemt geen genoegen meer met een snelle espresso of met melk en suiker aangelengde warme koffie maar gaat weer op zoek naar de originele pure koffiebeleving. Slow is hierin het codewoord als de realisatie aankomt dat, net als alle goede dingen in het leven, een perfecte koffie het wachten waard is.