Climpson & Sons – Nicaragua Samaria

Climpson & Sons – Nicaragua Samaria

Ons oordeel: 7,2

“ Een gebalanceerde fruitige koffie die iets te snel afvlakt. Wel een interessante combinatie tussen fruit en kruiden waardoor de koffie toch zeker het proberen waard is”.
+ Mooie balans tussen fruit en kruidige tonen
+ Diepe nasmaak van pure chocolade
– Smaak vlakt iets te snel af

De koffie:

De eerste Nicaraguaanse koffie waar we over schrijven van een nieuwe brander, Climson & Sons uit Londen. Het is een mooie, kruidige koffie met een geur van bloemen. De aciditeit is goed in balans waarin friszoete tonen van rode appel en perzik de donkere tonen uit de koffie oplichten. De koffie is vrij licht gebrand waardoor het bloemige karakter behouden blijft, maar daardoor vlakt de koffie wel wat af in een later stadium van de smaak. De afdronk is pure chocolade en blijft lang hangen.

De Boon:

Farm: Samaria Microlot
Regio: San Fernando, Nueva Segovia, Nicaragua
Grootte perceel: Microlot
Hoogte: 1343 meter
Soort: 100% Arabica
Variëteit: Catuai
Bewerking: Red Honey
Oogst: Jan-mrt 2014

De regio:

San Fernando ligt ongeveer 24 kilometer van de hoofdstad van de regio ‘Ocotal’ en kent 10.000 inwoners, het meerendeel hiervan is koffieboer. In dit prachtige gebied ligt Samaria. Samaria ligt in de Nueva Segovia regio temidden de Comarca Las Camelias gemeenschap op een hoogte van 1320 tot 1450 meter boven zee niveau. De regio kent een weelderige flora en fauna door de hoge jaarlijkse neerslag en goed conservatiebeleid van de bewoners; van de 85 hectares cultiveerbaar land is 40ha beschermd om het natuurlijk evenwicht niet te verstoren. Door de hoge luchtvochtigheid worden koffiestruiken ver uit elkaar geplant om te zorgen dat de doorluchting op peil blijft. Variëteiten in deze regio zijn de Caturra en Catuai.

De producent:

De Samaria farm wordt gerund door Julio Peralta. Peralta, de bestuurder van het specialty coffee collectief Peralta Coffees heeft meerdere familieleden en andere boeren in de regio overtuigd om te experimenteren met nieuwe methodes in de koffieteelt. Hij gelooft er heilig in dat zijn land de technologie en omstandigheden bezit om heel bijzondere koffies te telen. Dit heeft erin geresulteerd dat verscheidene familieboerderijen nu eraan werken om koffies met unieke karakteristieken te produceren en apart aan te bieden in plaats van alles in bulk verpakken voor export. Een aantal boerderijen in Peralta’s Microlot project zijn hiervoor onderscheiden met de Cup of Excellence award.

Over Climpson & Sons:

Climson & Sons is een Londense koffiebrander met haar roots in de Londense artisan markten waar ze Londeners van verse koffie voorzagen. Vanuit hier zijn ze in 2005 een oude slagerij een café begonnen waarvan ze de naam hebben overgenomen. Hier begonnen ze met het branden van hun eigen koffies, met groot succes. Tegenwoordig leveren ze via internet en aan verschillende speciaalzaken in Londen hun eigen koffies.

Ons zetadvies:

In een Dutch Coffee vlakt de smaak van deze koffie iets te snel af. Om dit tegen te gaan zetten we de koffie iets zwaarder dan normaal en malen we iets fijner.

Maalgraad – 5,6/7
Koffie – 70 gram
Doorloopsnelheid – 4,5 uur
Water – 400 gram
Ijs – 300 gram

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *