El Zapote (Colombia) – The Coffee Quest

El Zapote (Colombia) – The Coffee Quest

Ons oordeel: 7,6

“ Een mooie zware koffie met erg aanwezige chocolade en karamel tonen. Erg geschikt voor liefhebbers van zware koffies, maar meer avontuurlijke koffiedrinkers zullen de lichte en complexe tonen van fruitigere koffies missen.”

+ Goede koffie voor liefhebbers van zware koffies
+ Chocolade en karamel zullen het goed doen in cocktails en desserts
– Wat zwaar gebrand waardoor fruitige tonen wegvallen

De koffie:

Deze Colombiaanse single estate kent een fruitig en licht aroma van bessen en is, in tegenstelling tot de meeste Colombiaanse bonen,  slechts licht kruidig. In de smaak overheerst een intense diepe chocoladesmaak en in de nasmaak komt duidelijk karamel naar boven. De branding is voor een Dutch Coffee wat aan de zware kant waardoor deze wat bitter wordt en de fruitige tonen wat worden overheerst door de zware branding. Toch is het een prettige koffie die zeker voor mensen die gewend zijn aan zware espresso’s een goede afwisseling is voor de vaak wat fruitige specialty coffees. Ook maakt de zware koffie en chocoladesmaak deze Dutch Coffee zeer geschikt voor gebruik in desserts en cocktails.

De Boon:

Locatie: Hacienda El Encanto
Regio: Hispania, Antioquia, Colombia
Perceel: El Zapote
Grootte: 4,8 hectare
Hoogte: 1460-1610 meter
Soort: 100% Arabica Supremo
Variëteit: Castillo – Caturro
Bewerking: Fully washed Honey Preparation
Totale oogst: 2700 kilo

De producent:

Informatie van The Coffee Quest: El Zapote is een microlot van hacienda El Encanto in Antioquia. Het is één van de oudste plantages in de regio, gelegen op vruchtbare een vulkaanbodem. Het lot ligt op een hoogte tussen 1460 tot 1610 meter. De koffieplukkers van El Encanto krijgen een loon dat boven het gemiddelde in de regio ligt. Uiteraard worden alle koffiebessen met de hand geplukt. Elke avond controleert voorman Arbey Manco van Hacienda El Encanto persoonlijk de kwaliteit van de geplukte koffie.

Over The Coffee Quest:

The Coffee Quest is een initiatief van twee Nederlanderse ondernemers Ronald de Hommel en Jeroen Kuiper, met een passie voor koffie en het hart op de goede plek. Vanuit Medellín, Colombia, waar Ronald al sinds 2011 verblijft, zijn ze constant op zoek naar de beste single origin koffies die Colombia te bieden heeft. Jeroen heeft ook een aantal jaar in Colombia gewoond maar is nu verhuisd naar Duitsland om daar de Europese kant van hun bedrijf te stroomlijnen.

Naast het selecteren van de beste Colombiaanse koffies zijn deze twee heren ook nauw betrokken bij de koffieboeren en hun omgeving. Zo selecteren ze uitsluitend koffies waarvan ze met eigen ogen hebben gezien dat deze milieuvriendelijk worden geproduceerd en waar iedereen eerlijk wordt vergoed voor het harde werk. Daarnaast investeren ze flink in sociale projecten voor de koffieboeren en hun families. Met recht koffie met een goed verhaal. Meer weten over The Coffee Quest of een van hun koffies bestellen? Klik hier.

Ons zetadvies:

Deze koffie is vrij zwaar gebrand, en kan daarom beter iets lichter gezet worden dan een standaard Dutch Coffee. Wij hebben daarom de maling wat grover ingesteld en iets minder koffie gebruikt per zet. Op deze manier blijft de diepe chocoladetoon waarmee deze koffie zich onderscheidt goed herkenbaar maar houdt hij toch een fruitig tintje om het geheel net wat op te tillen.

Maling – 7 uit 9
Koffie – 60 gram
Doorloopsnelheid – 2.5 uur
Water – 400 gram
Ijs – 300 gram

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *