Limu (Ethiopië) – Moyee Coffee

Limu (Ethiopië) – Moyee Coffee

Ons oordeel: 9,1

“Een soepele, fruitige koffieboon die overstroomt van de wijn- en citrussmaken. In de diepe tonen is een goede balans tussen karamel en wat chocolade te vinden. De ultieme wake-up op een warme dag en met recht de eerste Dutch Coffee Selection boon.”

+ Heerlijk frisse citrustonen
+ Goede balans door karamel en chocoladetonen
+ Prettige chocola in de nasmaak
+ Door lage aciditeit drink deze koffie lekker weg
– Iets minder geschikt om mee te koken

De koffie:

In het frisse aroma van deze licht gebrande koffie komen duidelijk citrus en bessentonen naar boven. Ook komt een hint van een friszure wijn naar boven. Bij de eerste slok komt de citrus je het eerst tegemoet, waarna achter in de mond de prettig gebalanceerde diepe tonen van de koffie naar boven komen. Eerst met een hint van karamel, daarna een hint van chocolade. Deze chocolade en karamel tonen blijven lang in de mond hangen wat voor een prettige nasmaak zorgt en doet verlangen naar een volgende slok.

De boon:

De Limu boon is uitgeroepen tot de “meest smaakvolle boon van Afrika”, en mag zich officieel een “specialty coffee” noemen. De bonen worden verbouwd in de schauduw en met de hand geplukt. Zo Is het zeker dat alleen de rijpe bessen in de oogst belanden. De bonen worden vervolgens gewassen en in zo’n 12 tot 15 uur gedroogd in de zon. Na een lichte branding van 12 tot 13 minuten zijn de bonen klaar om omgezet te worden in een heerlijke fruitige koffie.

De regio:

De Limu boon wordt gekweekt in de Belata bossen in de provincie Kaffa. Om het karakter van de boon tot zijn recht te laten komen wordt er enkel gewerkt met single origin koffie. Alle bonen komen dus uit hetzelfde gebied en zijn onder dezelfde omstandigheden gegroeid. Op deze manier behoudt de koffie de uitgesproken smaak die we gewend zijn van specialty coffees.

Over Moyee:

We kennen allemaal het principe van fair trade koffie. Hierbij wordt boeren een vast bedrag geboden voor hun koffie. Bij de productie van koffie vindt de grootste waarde toevoeging plaats op het moment dat de koffiebonen gebrand worden. Moyee gaat dan ook verder dan het bieden van een eerlijke prijs voor de bonen van de koffieboeren door het brandingsproces van de bonen te verplaatsen naar Ethiopië. Zo vindt de waardetoevoeging van het brandingsproces plaats in Ethiopië en houden de hardwerkende boeren meer over aan alle liefde die zij in hun bonen stoppen.

En alsof dat alles nog niet genoeg was zijn de bonen ook nog 100% biologisch.

Meer informatie over het fair chain model van Moyee vind je hier.

Ons zetadvies:

Na lang gezocht te hebben naar de sweet spot voor deze koffieboon zijn wij tot de volgende verhoudingen gekomen. Bij de bereiding hebben we gebruik gemaakt van deze Dutch Coffee maker. Wanneer u gebruik maakt van een ander model zullen de verhoudingen iets anders kunnen liggen. Hiernaast willen we benadrukken dat bij specialty koffies in iedere batch kleine verschillen op kunnen treden. We raden u dan ook aan onze “receptuur” als uitgangspunt te gebruiken. Hierna dient het proces afgestemd te worden naar eigen smaak.

Maling – 4,5 uit 9

Koffie – 70 gram

Doorloopsnelheid – 2.5 uur

Water – 400 gram

IJs – 300 gram

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *